Сутність операцій з імпорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському і податковому обліку
11

ичних витрат:

- сум, які сплачуються  згідно з договором постачальникові;

- сум, які сплачуються за інформаційні, посередницькі та інші подібні послуги у зв’язку з пошуком і придбанням запасів;

- сум ввізного мита;

- сум непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству;

- затрат на заготівлю, вантажно - розвантажувальні роботи, транспортування запасів до місця їх використання, включаючи витрати на страхування ризиків транспортування запасів;

- інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням  запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання в запланованих цілях.

Одиницею бухгалтерського обліку запасів є їх найменування або однорідна група.

Імпортовані роботи  (послуги) не можуть бути визнані запасами підприємства, тому вони відображаються в бухгалтерському обліку підприємства як витрати. Якщо імпорт робіт (послуг) був здійснений (пов'язаний) безпосередньо з основною діяльністю підприємства, то такі роботи, послуги відображаються на рахунку 23 «Виробництво». Якщо ж роботи (послуги) були імпортовані, наприклад, у цілях адміністрування або збуту, то вони відповідно відображаються на рахунках 92 «Адміністративні витрати» або 93 «Витрати на збут».

У будь - якому разі сума імпортованих робіт (послуг) повинна бути відображена на рахунках витрат тієї діяльності, у зв’язку з якою вони здійснені.

Розглянемо на умовних числових прикладах порядок відображення в бухгалтерському обліку згідно з новим Планом рахунків імпортних операцій.

Приклад 1. Придбання імпортних товарів з подальшою оплатою.

Підприємством оприбуткований імпортний товар вартістю 8000 доларів США. Курс НБУ зафіксований у ВМД і склав 5,0 грн. за 1 долар США.