Сутність операцій з імпорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському і податковому обліку
25

в) на товари, що обкладаються тільки акцизним збором:

Спдв = (В + Са)хЯ/ 100;

г) на інші товари, що не підлягають обкладенню митом та акцизним збором:

Спдв = Я х Я/100.

де Спдв — сума ПДВ; Са — сума акцизного збору; В — митна вартість; См — сума мита; П — ставка ПДВ (20 %)

Порядок і терміни відшкодування ПДВ встановлено Указом № 857 „Про деякі зміни в оподаткуванні" від 7.08.1998 р. Згідно з п. 4 цього Указу відшкоду­вання ПДВ проводиться в такому порядку:

•  якщо різниця між загальною сумою податкових зобов'язань і податкового кредиту має від'ємне значення, то така сума зараховується в погашення за­боргованості платника по сплаті ПДВ, що виникла в минулих звітних пері­одах;

•  якщо заборгованість відсутня, то така сума зараховується у зменшення по­даткових зобов'язань платника протягом трьох наступних звітних періодів;

•  якщо суму від'ємного значення податку не буде погашено сумами податко­вих зобов'язань, що виникли протягом трьох наступних звітних періодів, то лише тоді така сума буде підлягати відшкодуванню з бюджету протягом місяця, наступного після подання декларації з ПДВ за третій звітний період після виникнення від'ємного значення податку.

Для операцій з імпорту товарів (робіт, послуг) датою виникнення права на податковий кредит є дата сплати ПДВ при оформленні ввізної вантажно-митної декларації.

Акцизний збір — непрямий податок, який включається в ціну під­акцизних товарів. Ставки акцизного збору затверджуються Верховною Радою України.

Акцизний збір платять виробники підакцизних товарів, а також імпортери підакцизних товарів.

Відповідно до Закону про ПДВ Державною митною службою України була розроблена і затверджена наказом від 09.06.99 р. № 346 Інструкція про порядок контролю митними органами за справлянням під час митного оформлення товарів, увезених (пересланих) на митну територію України, та перерахуванням до бюджету податку на додану вартість.