Управлінський облік активів, пасивів та результатів діяльності підприємства
33

Вибір методу оцінки запасів залежить тільки від підприємства. Обраний метод оцінки запасів при їх вибутті зазначається в Наказі про облікову політику підприємства. Готовою називається продукція, яка пройшла всі стадії обробки за технологічним маршрутом, перевірена працівником відділу технічного контролю та прийнята на склад готової продукції на підставі належним чином оформленого документу.

Управлінський облік готової продукції повинен формувати інформацію щодо стану запасів готової продукції на складі, своєчасності і правильності її оприбуткування, забезпечення зберігання, своєчасності відвантаження, а також виконання зобов'язань по поставках продукції споживачам, тобто забезпечувати керівництво підприємства інформацією про наявність та рух готової продукції за місцями зберігання і матеріально відповідальними особами.

Оприбуткування готової продукції з виробництва на склад відображається в різних документах - накладних, актах, відомостях випуску продукції. Працівник складу відображає дані по готовій продукції у картках складського обліку або книзі в тому ж порядку, що й по матеріальних запасах, після чого первинні документи здаються до бухгалтерії.

Готова продукція обліковується за найменуваннями та відмінними ознаками (марки, артикули, типорозміри, моделі, фасони). При організації аналітичного обліку готової продукції не повинно допускатись ведення обліку лише в кількісному вираженні без відповідної грошової оцінки. Дані аналітичного і синтетичного обліку готової продукції повинні забезпечувати отримання необхідних даних для складання внутрішньої бухгалтерської звітності.

 

 

2.3. Управлінський облік коштів, розрахунків та інших активів

 

 

Головною складовою всіх фінансових операцій підприємства є грошові активи, які беруть участь в забезпеченні   всіх   видів   господарської   діяльності підприємства,    зокрема,    фінансових    операцій.    Основними    елементами