Управлінський облік активів, пасивів та результатів діяльності підприємства
5

Розділ 1. Управлінський облік як складова частина інформаційної системи підприємства

1.1. Сутність та завдання управлінського обліку

 

 

Сьогодні українським підприємствам надається право самостійно розробляти власні плани виробничого і соціального розвитку, визначати стратегії цінової   політики,   а   отже,   суттєво   зростає   відповідальність керівників за прийняті    ними управлінські рішення. Для прийняття оперативних і ефективних рішень    керівникам необхідна достовірна інформація про фінансово-господарську     діяльність  підприємства.

Виконанням цього завдання і займається бухгалтерська служба підприємства.

В сучасних умовах процес управління підприємством значно ускладнився у зв'язку з наданням підприємству повної господарської та фінансової самостійності.

Господарська самостійність полягає у вільному виборі організаційної форми підприємства, виду діяльності партнерів по бізнесу, визначенні ринків збуту продукції (товарів, робіт) тощо. Фінансова самостійність підприємства полягає в його повному самофінансуванні, формуванні фінансової стратегії, політики ціноутворення тощо.

Виходячи з цього ускладнюються й завдання, що постають перед системою бухгалтерського обліку. В цих умовах не обійтись без управлінського обліку, використання якого сприяє вдосконаленню всього процесу управління підприємством, створює умови для його оптимізації.

Більшість теоретиків та практиків в сфері обліку дотримуються думки про те, що управлінський облік як самостійний вид формування та використання економічної інформації, не тільки має право на існування, але й нагально необхідний. Ця позиція знайшла відображення в міжнародних стандартах обліку та звітності, в англомовній економічній літературі, в практичній діяльності багатьох зарубіжних та вітчизняних підприємств.