Облік розрахунків з формування статутного фонду та активів, власних коштів акціонерного товариства
37

Висновки

 

 

Підсумовуючи курсову роботу, можна зробити такі висновки, що власний капітал є невід’ємною частиною організації та функціонування будь-якого підприємства. Він визначається як різниця між його активами та зобов’язаннями.

Власний капітал виконує такі функції: самостійності і влади;  відповідальності і захисту прав кредиторів; довгострокового кредитування;  фінансування ризику;кредитоспроможності;  компенсації понесених збитків;  розподілу доходів і активів.

Складовими власного капіталу є:  статутний капітал;  пайовий капітал;  додатковий капітал;  резервний капітал;  вилучений капітал;  неоплачений капітал,  нерозподілені прибутки (непокриті збитки);  цільові надходження;  забезпечення майбутніх витрат;  страхові резерви.

Вказані елементи найшли своє відображення на рахунках IV класу, який має назву “Власний капітал та забезпечення зобов’язань”:

Фінансово-господарська діяльність підприємства будь-якої організаційно-правової форми та форми власності розпочинається з формування статутного фонду.

Статутний фонд – це виділені підприємству або залучені ним на засадах, визначених чинним законодавством фінансові ресурси у вигляді грошових коштів або вкладень у майно, матеріальні цінності, нематеріальні активи, цінні папери, що закріплені за підприємством на праві власності або повного господарчого відання.

Порядок і джерела формування статутного фондів залежать від типу підприємства і форми власності.