Облік розрахунків з формування статутного фонду та активів, власних коштів акціонерного товариства
9

) зменшують суму статутного фонду підприємства, хоч у бухгалтерському обліку вони обраховуються окремо на активному рахунку “ Збитки”  аж до появи джерел покриття,  в тому числі прибутку. Аналогічним чином зменшення статутного фонду може бути також наслідком уцінки основних засобів і оборотних товарно-матеріальних активів.

Зменшує розміри статутного фонду нарахування зносу основних засобів, тобто перенесення частини вартості їх на витрати виробництва. Це      стосується підприємств усіх типів і форм власності, хоч у бухгалтерському обліку різних підприємств нарахування амортизаційних відрахувань відображається по різному.

 

 

1.2. Економіко–правові засади формування і руху коштів статутних фондів

 

 

Порядок формування і динаміка коштів статутних фондів, а також порядок їх використання, як джерела виконання фінансових зобов’язань юридичних осіб перед кредиторами залежать від форми власності підприємства і його організаційно-правової  форми.

Сама суперечність між діючою системою  безготівкових розрахунків у  народному господарстві і порядком формування нормативів власних оборотних коштів,  коли не враховується потреба підприємства у коштах для  авансування в сферу  обігу і є однією з найважливіших причин платіжної кризи в народному господарстві,  яка, на жаль, має місце в Україні.

Статутний капітал характеризує сукупність внесків (у грошовому вимірнику) власників (учасників) у майно при утворенні підприємства для забезпечення його діяльності, визначеної установчими документами (статутом).