Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів
37

Малоцінні та швидкозношувані предмети, які стали непридатними, але ще не списані, в інвентаризаційному описі не відображаються. На них складається акт із зазначенням часу експлуатації, причин непридатності, можливості використання цих предметів у господарських цілях.

 

2.3. Організація синтетичного та аналітичного обліку МШП

 

 

Малоцінні та швидкозношувані предмети належать до складу оборотних засобів.

За своїм характером малоцінні та швидкозношувані предмети аналогічні основним засобам, а з точки зору порядку придбання їх - аналогічні матеріалам.

На ДП «Ніженський лісгосп» малоцінні та швидкозношувані предмети  знаходяться на центральному складі підприємства і в експлуатації (в лісопильному цеху, транспортному, нижньому складі, в лісництвах та  конторі підприємства) на матеріальній відповідальності окремих працівників.

Для обліку всіх цих предметів у плані рахунків підприємства, на підставі Наказа про облікову політику, передбачено рахунок  22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети».[24.c.301]

Основним завданнями обліку МШП на підприємстві  є:

- визначення первісної вартості придбаних малоцінних та швидкозношуваних предметів;

- контроль за зберіганням їх як в період перебування на складі, так і в період експлуатації в цехах,лісництвах, відділах підприємства;

- контроль за правильністю використання МШП під час їх експлуатації.

Організація обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів зі строком корисного використання менше одного року на ДП «Ніженський лісгосп» повністю групується  на П(С)БО 9, згідно з п.8 якого первинною вартістю таких предметів у складі інших запасів, придбаних за плату, є собівартість, яка складаєтьсяз з таких фактичних затрат: