Облік, аналіз і аудит фінансових результатів суб’єктів малого підприємництва (на прикладі ТОВ «Софіт»)
61

«слабких» місць.

 

2.4. Методика аудиту фінансових результатів підприємства

 

Під час проведення аудиту фінансових результатів ТОВ «Софіт» аудитори користуються такими нормативними документами як Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва»  та Законом України «Про аудиторську діяльність».

При перевірці підприємства аудитори з'ясовують, чи не порушені встановленні законодавством критерії (обсяг господарського обороту, гранична чисельність працюючих) для визначення підприємства в категорію малого, а також чи обґрунтовано воно у зв'язку з цим користуюється перевагами та пільгами.

Аудитором з'ясовується правильність віднесення  підприємства до відповідного профілю, який визначається по найбільшій частці продукції в обсязі її реалізації. При цьому слід мати на увазі, що від виду підприємства, форми власності залежать організація бухгалтерського обліку та розповсюдження на нього певних законодавчих актів та інструкцій, а це в свою чергу визначає порядок аудиту [43,c.109].

Аудитор  перевіряє, чи не порушений порядок організації малого підприємства, мале підприємство вважається відкритим, якщо підписаний засновницький договір або прийнято рішення колективу, який створює підприємство, засновникам затверджений статут, чи у відповідному державному органі зареєстрований статут малого підприємства, чи проведено загальні збори працівників підприємства, на якому колектив ознайомлений з наказом, статутом та договором.