Облік і аудит паливно-мастильних матеріалів
89

Висновки та рекомендації

 

 

В умовах ринку кожне підприємство є незалежним товаровиробником. Воно самостійно приймає рішення в межах чинного законодавства, але відповідає за свої дії перед державою, діловими партнерами, перед кінцевим споживачем своєї продукції. Кожне з них прагне мати прибуток. Однією із складових стабільної та рентабельної роботи підприємства є оптимальна наявність і обіг виробничих запасів.

Одною із складових частин виробничих запасів є паливно-мастильні матеріали.

В першому  І розділі бакалаврської роботи було розглянуто теоретичну сутність обліку і аудиту паливно-мастильних матеріалів на підприємстві. Була дана економічна сутність ПММ у складі виробничих запасів та  класифікація економічних ресурсів, відображено місце товарно-виробничих запасів у складі економічних ресурсів.

Для правильності організації обліку запасів важливе значення має їх науково обґрунтована класифікація. Тому в цьому ж розділі була дана характеристика видів запасів за кваліфікаційними групами. Ця класифікація забезпечує виконання підприємством основних завдань обліку за контролем запасів. Дана також характеристика виробничих запасів, які обліковуються на різних субрахунках рахунку 20 «Виробничі запаси» - це сировина і матеріали, купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби, паливо, тара й тарні матеріали, будівельні матеріали, матеріали передані в переробку, запасні частини, матеріали сільськогосподарського призначення, інші матеріали.

В цьому ж розділі бакалаврської роботи дана характеристика кожному методу вибуття запасів (у виробництво, продаж, безкоштовна передача тощо), це ідентифікована собівартість, середньозважена собівартість, метод ФІФО, наднормативні затрати, ціни продаж. ВАТ «ГППК «Альфа» відповідно до облікової політики підприємства використовує при відпуску запасів у виробництво метод середньозваженої собівартості.