Світовий ринок дорогоцінних металів
27

рядом автовиробників. [13,с.168]

У 2008р. ювелірний попит на платину скоротився до рівня нижче 2 млн. тр. унц. (62т.) вперше із середини 90-х рр., впавши на 9% до 61т. Закупівлі металу китайськими ювелірами значно падали третій рік поспіль, також скоротився попит у Японії і Північній Америці. Ювелірний попит на платину в Китаї в 2008р. впав на 13% до 27,2т., зниження виявилося більш значним, ніж прогнозувалося раніше. Активний ріст ціни платини з 930 дол. до більше 1000 дол. у листопаді і початку грудня викликав різке скорочення закупівель китайською ювелірною торгівлею, що привело до додаткового зниження і без того невисокого рівня попиту. Підвищення ціни протягом другого півріччя 2008р. привело до зниження складських запасів платини і рециклювання частини виробів ювелірами, оптовики і роздрібна торгівля в цілому також знижували свої запаси в зв'язку з ростом витрат на фінансування. В умовах зниження обсягів і частоти замовлень роздрібників на платину виробники в більшій мірі перейшли до випуску більш прибуткових ювелірних виробів з білого золота і паладію.

У роздрібному секторі китайського ринку спостерігалася тенденція до зниження продажів платинових ювелірних виробів у невеликих містах. Це частково пояснювалося високими цінами, однак стало також наслідком зменшення асортименту платинових прикрас, представлених на вітринах, і великим вибором виробів з білого золота і паладію. Крім того, 2008р. вважався невдалим роком для укладання шлюбу, у зв'язку з чим продаж вінчальних ювелірних виробів у Китаї в цілому скоротився в порівнянні з попереднім роком.

У 2008 р. закупівлі платини японськими виробниками ювелірної продукції також значно скоротилися - на 1,6 т. до 15,9 т. Ріст ціни на платину привів до збільшення обсягів рецикльованого металу виробниками й оптовиками в міру скорочення ними складських запасів. У результаті також збільшилися обсяги старих ювелірних виробів, проданих споживачами назад у торгівельну мережу. У той же час скоротилися обсяги продажів обручок у зв'язку зі зниженням кількості шлюбів, при цьому зросла частка білого золота на ринку в зв'язку з більш низькою ціною цієї продукції. Попит на платину з боку ювелірного сектора в Північній Америці скоротився на 5% до 8,6т. Хоча платина добре продавалася в люксовому секторі ринку, обсяги продажів як модних, так і вінчальних ювелірних виробів скоротилися через конкуренцію з боку білого золота. Як і в інших країнах, висока ціна платини стала причиною збільшення направлення платини на переробку і виводу з обороту старих платинових виробів. Європейський попит на платину в ювелірному секторі в той же час залишався стабільним на рівні в 6,1т., при цьому платина зберегла досить міцні позиції в вінчальному секторі ювелірного ринку Великобританії.