Аудит установчих документів
5

Перш ніж розглядати методику аудиту власне установчих документів і облікової політики доцільно все ж таки уточнити саме поняття методики аудиту взагалі. В Законі України «Про аудиторську діяльність» (р. І ст. 3) «Методичне забезпечення аудиту» згадано як елемент аудиторської діяльності, але пояснення суті цієї складової там не має. Виникає питання: чи поняття «методика аудиту» і «методичне забезпечення аудиту» те саме? Звичайно, тут можливі певні дискусії, враховуючи, на наш погляд, два погляди:

– по-перше, що ці поняття різні;

– по-друге, що суть цих понять є однаковою.

Розглядаючи першу думку, можна дати таке визначення другого поняття, що методичне забезпечення аудиту – це певні законодавчо-нормативні акти, інструкції та внутрішньо-фірмові документи, які покладені в основу або яких дотримуються при проведенні аудиту того чи іншого об’єкта згідно з договором про аудиторську перевірку.

Суть першого поняття, звичайно, можна обмежити загальновідомим тлумаченням, тобто сукупністю методичних прийомів, які застосовуються під час перевірки (аудиту), що наводить у своєму підручнику Ф.Ф. Бутинець. Більшість науковців, розглядаючи методику аудиту окремих об’єктів, наводять насамперед напрями аудиту, тобто послідовність його проведення і джерела інформації. У деяких інших дослідженнях, крім методичних прийомів включають в це поняття ще аудиторські процедури, мету та завдання аудиту.

Внаслідок вивчення цього питання виявлено неоднозначність і відсутність чіткого розуміння поняття «методики аудиту». Узагальнюючі теоретичне і практичне значення цього поняття, можна дати таке його визначення. Отже, «методика аудиту» – це сукупність поставленої мети, завдань для її досягнення, виділених напрямів перевірки, джерел інформації (доказів), методичних прийомів і процедур. За цим комплексним визначенням, правомірно дотримуватися іншої думки, а саме – сутність «методики аудиту» автентична суті «методичного забезпечення аудиту». Оскільки зводити перше поняття тільки до методичних прийомів, а друге – до джерел інформації звужують як їхнє теоретичне розуміння так і прикладне застосування, що своєю чергою, знижує ефективність аудиту загалом.