Внутрішній аудит і його місце в системі фінансово-господарського підприємства. Звітні документи
15

Характерною рисою професії бухгалтера є прийняття відповідальності перед громадськістю. Для працівників бухгалтерської професії громадськість охоплює перш за все клієнтів, кредиторів, уряди, роботодавців, працівників, інвесторів, ділові та фінансові кола, а також інших, що покладаються на об`єктивність та чесність професійних бухгалтерів з метою підтримки впорядкованого ведення комерційної діяльності. Громадські інтереси визначаються як колективний добробут співтовариства людей та організацій, що їм надають послуги професійні бухгалтери.

Громадські інтереси значною мірою визначають стандарти бухгалтерської професії. Визначені обов`язки, крім бухгалтерів, виконують також незалежні аудитори, фінансові керівники, внутрішні аудитори, експерти з оподаткування та консультанти з управління.

П. 10 Кодексу етики професійних бухгалтерів стосовно внутрішніх аудиторів, передбачено, що вони забезпечують упевненість у наявності надійної системи внутрішнього контролю, що підвищує достовірність зовнішньої фінансової інформації їх роботодавця. Здійснюють свої професійні обов`язки внутрішні аудитори шляхом проведення діяльності з оцінювання на об`єкті господарювання. Функції внутрішнього аудиту, серед інших, передбачають оцінювання та моніторинг адекватності й ефективності функціонування систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю.

МСА 250 „Врахування законів та нормативних актів при аудиторській перевірці фінансових звітів” передбачає встановлення відповідальності управлінського персоналу за відповідність законам та нормативним актам.

Управлінський персонал несе відповідальність за здійснення діяльності суб`єкта господарювання згідно із законами та нормативними актами. На управлінський персонал покладена також відповідальність за запобігання фактам невідповідності законодавству і за виявлення таких фактів.

Згідно з п. 10 МСА 250 передбачені певні процедури які можуть допомогти управлінському персоналові виконувати обов`язки із запобігання фактам невідповідності та з виявлення таких фактів. До складу таких процедур належать моніторинг змін законодавчих вимог, запровадження і функціонування відповідних систем внутрішнього контролю, розробка на підприємстві Кодексу Поведінки та забезпечення дотримання вимог даного Кодексу тощо. На великих суб`єктах господарювання таку політики та процедури можна доповнити покладанням відповідних обов`язків на: