Вплив гірничого виробництва на навколишнє середовище
65

Гасять палаючі породні відвали замулюванням, а якщо горять конічні чи хребтові відвали, то в основному їхній переформовують у відвали плоскої форми.

Практично всі технологічні процеси супроводжуються виділенням пилу. Всі існуючі способи пиловловлення можна розділити на сухі і мокрі, а пиловловлюючі пристрої можна згрупувати за принципом дії використовуваного гравітаційно-інерційного осадження, у тому числі циклонне; фільтрацію газу через пористі матеріали; електричне осадження пилу; гідравлічне уловлювання пилу.

Великий вплив на вибір способів і засобів пиловловлення і пилоподавлення роблять властивості пилу, такі як щільність часток, їхня дисперсність; адгезійність, сипкість, смачиваемость, абразивність і гігроскопічність пилу, а також розчинність часток, їхня електрична й електромагнітна властивості, здатність до самозаймання й утворення вибухонебезпечних сумішей з повітрям.

Вибір способу пиловловлення і пилеподавлення визначається і видом технологічного процесу. При підготовчих роботах на кар'єрах у процесі механічного буріння найбільш поширені пилоподавлення повітряно-водних і повітряно-емульсійних сумішей, а також сухе пиловловлювання.

При підривних роботах пилогазовиділення знижуються шляхом здійснення технологічних і інженерно-технічних заходів. До першого відносять такі способи керування вибухом, як висадження високих уступів; висадження в затиснутому середовищі; розосередження заряду.

Способи і засоби боротьби з запиленістю і загазованістю атмосфери при транспортуванні багато в чому визначаються видом транспорту. При використанні автомобільного транспорту основними джерелами пиловиділення є автодороги, а загазованість атмосфери зв'язана з виділенням шкідливих домішок з вихлопними газами. При експлуатації залізничного транспорту пил в основному зв'язано зі здуванням дрібних часток під час перевезення гірської маси у відкритих транспортних судинах - думпкарах, піввагонах.