Оцінка впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище
17

Задача типової АСУ контролю повітря полягає як в оперативному короткочасному зниженні викидів забруднюючих речовин у періоди несприятливих метеоумов із метою запобігання аварійних ситуацій, так і в оптимальному керуванні довгостроковими атмосфероохоронними заходами.

Головна ціль АСУ КПС повинна розглядатися в двох аспектах: якісному і кількісному. До першого ставиться зниження рівня забруднення повітря, виражене в зменшенні в ньому концентрацій шкідливих інгредієнтів, до другого - скорочення соціально-економічного збитку від 3В.

Комплекс задач, що підлягають рішенню при автоматизованому проектуванні АСУ КПС, можна розділити на три групи: раціональна організація архітектури системи; раціональна організація взаємодії системи з зовнішнім середовищем і окремими об'єктами керування; формування закону керування; алгоритмізація закону керування. Перша група задач містить у собі вибір топології інформаційно-вимірювальної мережі АСКЗР - кількості, місць розміщення периферійних стаціонарних і маршрутів пересувних контрольних систем на території об'єкта, частоти їхнього опитування. Друга група задач включає розробку гігієнічного й економіко-правового забезпечення, методик ідентифікації небезпечних джерел викидів, прогнозу рівнів забруднення повітря. Третя група передбачає формалізацію процесу вибору рішень АСУ КПС.

У основі рішення цих задач лежить набір визначених моделей. Їхнє використання з відповідними програмними засобами в режимі діалогу «людина - ЕОМ» дозволяє істотно підвищити економічність проектування конкретних систем для конкретних об'єктів і ефективність їхнього наступного функціонування. Узагальнена ціль створення АСУ КПС формулюється як нормалізація стана повітряного середовища об'єкта з мінімальними сумарними економічними втратами.