Оцінка впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище
5

­

цього, щорічно вилучаєчається з землі 2,3 млрд. тонн копалин, а використовується лише третина. Решта йде до зідвалів, шламо­накопичувачів. на підсипку. Обсяг накопичених відвальних порід, відходів енергетики та промисловості перевищує 20 млрд тонн, ними зайнято 130 тис. га сільгоспугідь.               Після аварії на Чорнобильській АЕС радіонуклідами було забруднено 4,6 млн. га, з використання вилучено 119 тис. га сільськогосподарських угідь.

Зростають обсяги скидання забруднених стічних вод у водоймища України. У 1993 році їх кількість становила 4,7 млрд. мз проти 4,3 млрд. мз в 1991 році. Всього в 1993 році в природні об'єкти скинуто 15,8 млрд. мз з забраних 28,8 млрд. мз. На Донецько-Придніпровський регіон припадає 38%  забраної води та 63% скинутих забруднених вод від загального обсягу по Україні.

                       Основними забруднювачами водних джерел залишaються підприємства

та організації металургії, енергетики, вугільної промисловості, лісохімічного

та агропромислового комплексів, а також комунальне господарство, частка

котрого складає майже половину забруднених стоків країни.

   В Україні склалася диспропорція в розвитку водогінних та каналізаційних мереж. Встановлена потужність міських водогонів становить 23 млн. мз/добу, очисних споруд водопостачання - 13,8 млн. мз/добу. На сьогодні всі 439 міст, 819 селищ міського типу, а також 5003 сільських населених пунктів мають централізовані водогони або окремі водогінні мережі. Централізованим водопостачанням забезпечено 70% населення.

         Однак не мають централізованих систем каналізації 31 місто і 317 селищ міського типу, а в 110 міських населених пунктах очисні споруди

перевантажені і працюють неефективно. Крім цього, лише на міських