Оцінка впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище
51

днів, II класу - не рідше 1 разу на місяць, III та IV класів не рідше 1 разу на квартал. В залежності від конкретні к умов виробництва, періодичність контролю може бути змінена за погодженням з органами державного санітарного надзору. При встановленій відповідності вмісту шкідливих речовин III, IV класів небезпеки рівню ГДК допускається проводити контроль не рідше 1 разу на рік.

Вимоги до контролю за дотриманням сгредньозмінних ГДК. Середньозмінні концентрації визначають для речовин, для яких встановлено норматив - ГДКсз.рз. Вимірювання проводять приладами індивідуального контролю або за результатами окремих вимірювань. В останньому випадку її розраховують як величину, середньозважену за часом, з урахуванням перебування працюючого на всіх (в тому числі поза контактом з контрольованою речовиною) стадіях та операціях технологічного процесу. Обстеження здійснюється протягом не менше ніж 75% тривалості зміни, протягом не менше 3-х змін. Розрахунок проводиться за формулою:

де Ксс - середньомісячна концентрація, мг/м3; К1, К2,...Кn - середньоарифметичні величини окремих вимірювань концентрацій шкідливої речовини на окремих стадіях (операціях) технологічного процесу, мг/м3; t1, t2, …tn – тривалість окремих стадій (операцій) технологічного процесу, хв.

Періодичність контролю за дотриманням середньозмінної ГДК повинна бути не рідше кратності проведення періодичних медичних оглядів, встановленої Міністерством охорони здоров'я.

Вимоги до методик вимірювання концентрацій шкідливих речовин в повітрі робочої зони. Структура, зміст та виклад методик вимірювання концентрацій шкідливих речовин в повітрі робочої зони