Очистка стічних вод
103

механічна дія - (динамічне) розшарування, розрив тканин організму (м'язів серця, судин) у результаті электродинамічного ефекту; миттєвого вибухоподібного утворення пару від перегрітої током тканинної рідини і крові.

біологічне - подразнення живих тканин організму; порушення внутрішніх біоелектричних процесів, що протікають у нормальному організмі.

Дія струму може бути:

прямою (по тканинах);

рефлекторною (по нервових волокнах).

Ці дії струму призводять до різноманітних електротравм - місцевим і загальним. До місцевих відносяться електроопіки, електрознаки (мітки), металізація шкіри (електротатуювання), механічні ушкодження; електроофтальмія (запалення переднього відділу ока).

Опіки бувають: струмові, контактні, дугові (супроводжуються обвугленням тканин).

Механічні ушкодження відбуваються через судорожне скорочення м’язів.

До загальних травм відносять: електроудари - уражається або створюється загроза враження всього організму через порушення нормальної діяльності життєважливих органів (серця, мозку, легенів). 4 ступеня електроудару:

судорожне скорочення м'язів без утрати свідомості;

судорожне скорочення м'язів із утратою свідомості, але зі збереженою роботою серця;

утрата свідомості і порушення серцевої діяльності або подиху (або і того, і іншого);

клінічна смерть - (відсутність подиху і кровообігу). Перехідний процес від життя до смерті, що наступає з моменту припинення роботи серця і легенів. У людини відсутні ознаки життя, розширені зіниці (мозок погано постачається кров'ю), проте життєві процеси йдуть на старому рівні (мозок ще живий). Це дозволяє шляхом впливу на органи повернути постраждалого до життя. Першими гинуть клітини головного мозку (нейрони), дуже вразливі до кисневого голодування. Тому тривалість коми обмежується з моменту припинення серцебиття 5-7 хвилинами.