Очистка стічних вод
17

Сільське господарство теж є значимим водокористувачем. У деяких регіонах воно визначає перспективи використання водних ресурсів і спрямованість водогосподарських заходів. За об'ємом необоротного водокористування сільське господарство перевершує всіх водокористувачів.

Вода в сільському господарстві використовується на зрошення, обводнення і сільськогосподарське водопостачання. На відміну від промисловості, в якій внаслідок технічного прогресу вода в технологічних процесах може бути замінена, в сільському господарстві заміни їй немає.

Сільське господарство як водокористувач, впливає не стільки на формування стічних вод, скільки на на водні ресурси землі. Під час зрошення сільськогосподарських земель відбувається змив органічних та мінеральних добрив, а також препаратів хімічної природи, які застосовуються в боротьбі з шкідниками сільськогосподарських культур. Ці речовини потрапляють до підземних вод, що спричиняє збільшенню кількості в них калію, натрію, фосфору та інших хімічних речовин, надлишок яких призводить до негативних наслідків.

 

1.3. Оцінка екологічної ефективності сучасних технічних засобів водо очистки

 

 

Кожен із засобів водо очистки використовується для певного методу очистки стоків. Взагалі існує декілька методів очистки стічних вод, які виконуються послідовно або окремо один від одного. Це механічний, біологічний і фізико-хімічний методи очистки. Для ліквідації бактеріального забруднення застосовують знезараження стічних вод. Для переробки та утилізації осаду, що утворюється внаслідок очищення води від шкідливих речовин, застосовують спеціальні споруди.

Механічне очищення