Очистка стічних вод
21

Металевий корпус досить легкий, але вимагає додаткових ребер жорсткості. Для захисту від корозії спорудження роблять із нержавіючої сталі або з багатошаровим антикорозійним покриттям. Корпус із бетону в порівнянні з іншими більш громіздкий і важкий, однак він морозотривкий, краще інших матеріалів здатний протистояти тиску ґрунту, ґрунтовим водам, корозії, але вимагає додаткових робіт по встановленні гідроізоляції, що значно збільшує його вартість. Полімерні матеріали не піддаються корозії, вони довговічні, порівняно недорогі, технологічні. Їхня мала вага одночасно є й плюсом і мінусом: через вагу вони ризикують бути видавленими на поверхню ґрунтовими водами, але їх легко перевозити й робити монтаж.

Системи повного біологічного очищення вимагають відповідних капітальних витрат та енергоресурсів. Переваги таких систем у наявності: не потрібно замовляти асенізаційну машину, та й неприємні запахи, що звичайно виникають при анаеробному способі очищення, завжди відсутні. Установки прості в монтажі, довговічні й зручні в експлуатації. Прикладом таким очисних споруджень можуть служити BIOTAL®, TOPAS (він же ЮБАС або БИОКСИ), UPONOR BIO.

Фізико-хімічна очистка

Цей метод, в основному застосовують для очищення виробничих стічних вод, хоча окремі способи використовуються при виділенні шкідливих речовин з побутових, ливневих і природних вод.

Метод передбачає застосування різних реагентів, які додаються в стічну воду й переводять розчинені домішки в важко розчинний стан з наступним осадженням цих речовин на дні. При цьому необхідно дотримуватись точного дозування реактивів. Використовувані реактиви коштують досить дорого, тому цей метод застосовують в основному для очищення виробничих стічних вод, коли інші види очищення малоефективні.