Гігієна та ветеринарно санітарно вимоги у кролівництві та хутровому звірівництві
3

1. Вільне

2. На обгороджений майданчиках

3. У ямах

4. Сараях та довго незмінюючій підстилці

5. В клітках різної конструкції

Утримання в ямах, на обгороджених майданчиках, у сараях на довгонезмінюючій підстилці, вільне утримання незважаючи на певні переваги (незначні витрати на будівництво приміщень і догляд за тваринами тощо) нині застосовувати не рекомендується. Це пов’язано з недоліками наведених систем: антисанітарними умовами, можливістю поширення хвороб, відсутністю умов для годівлі кролів з урахуванням її періодів віку, фізіологічного стану й статі.

Основною системою утримання кролів є кліткова, вона найкраща і перспективна. Вона дає можливість проводити всі ветеринарно-профілактичні заходи, забезпечувати правильний догляд за тваринами, індивідуальну годівлю їх, вести племінну роботу, одержувати високоякісну продукцію і і відповідає технологічним та організаційним вимогам. Але й кліткове утримання за час свого запровадження зазнало змін, у зв’язку з чим виникли різні варіанти його: зовнішньо кліткове, комбінативне, щедове та утримання хутрових звірів у закритих приміщеннях.

Зовнішньокліткове  утримання кролів – це найпростіших варіант кліткової системи. При цьому кролі перебувають на відкритому повітрі: дорослі в індивідуальних клітках, молодняк – у групових.

Клітки бувають стаціонарні й переносні, індивідуальні й групові. Конструкції їх різні, але найбільш зручною і поширеною є одноярусна двомісна клітка конструкції НДІХЗК і клітка Клиново-Чигодаївького типу. Недоліком зовнішньо кліткового типу є низька продуктивність праці, тому що майже всі роботи по догляду за тваринами виконуються вручну.

Щедове утримання – це щеди-сараї, компактно розташовані двома рядами і фасадом один до одного блоки кліток загальною довжиною 50-63,6 м для дорослого поголів’я і 50-81,8 м – для молодняка. Ця система створює сприятливі умови для утримання тварин і для праці працівників, дає змогу використати простішу механізацію робіт з транспортування кролів і води