Годівля свиноматок перші 84 дні поросності
9

При нестачі заліза спостерігаються токсикози від цинку, зменшується вміст гемоглобіну в крові.

Нестача міді в раціоні свиноматок впливає на обмін кальцію і фосфору, порушує репродукцію, збільшує кількість мертвонароджених поросят.

При нестачі йоду у тварин уповільнюється ріст. (Трончук И.С.,/1990/)

Виходячи з цих даних ми бачимо, що неповноцінна годівля свиноматок в перші 84 дні поросності, призводить до різних причин захворювання тварин і їх загибелі. Також це несе значні економічні збитки.

 

 

1.3. Еколого-гігієнічні вимоги до заготівлі, зберігання та використання кормів в раціонах свиней

 

 

 

Продуктивність свиней, наряду із збалансованістю, багато залежить від застосування сучасних методів приготування кормів, який обумовлює більш ефективне їх використання. Добре приготовлений корм полегшує роботу травного тракту , здійснює умови для дії травних ферментів, а також набуває доброго смаку, запаху, з яким тісно пов’язаний апетит тварини. Годівля правильно приготовленого корму збільшує його поживність і таким чином, продуктивність тварин.

Зернові корми під час збирання на токах очищають і доводять до кондиційної вологості. Зерно зберігають у засіках окремо по культурах, висотою шару 1,6-1,8 м, при вологості 15-17%.

Перші 2-3 місяці зберігання зерно контролюють, замірюючи раз на декаду температуру в середньому і нижньому шарах засіків.

Якщо вологе зерно (понад 20% води) не можна довести до кондиційної вологості, його консервують піросульфатом натрію. Для цього на кожну тонну зерна додають 8-10 кг препарату.

Доброякісні зернові корми слід давати свиням в свіжому вигляді.

Варка їх приводить до руйнації ряду вітамінів, антибіотиків.