Статус людини в колективі. Акмеологічний аспект розвитку професійної творчості
15

2. Акмеологічний аспект розвитку професійної творчості особистості

 

 

 

Вивчення процесу оволодіння людиною професією і досягнення в ній акме. Слід дослідити працю професіоналів екстра класу в різних областях діяльності та виділити загальні принципи, які їх об'єднують, науково розкрити сутність і зміст професіоналізму. Шлях до вершини професіоналізму є довгим і важким. Тому, продумана організація діяльності по відношенню до дитини в дошкільному віці, а пізніше грамотне введення підлітка в світ професій, глибоке теоретичне і практичне навчання значно полегшать включення особистості в діяльність, яка приведе його з часом на вершину професійного акме.

Акмеологія як і будь-яка інша область наукового пізнання має не тільки загальнонаукові принципи, але і конкретні дисциплінарні особливості, які характеризують її як специфічну галузь. Було доведено, що в акмеології є як мінімум три науково-методологічних орієнтири, а саме:

- природничо-наукова орієнтація;

- суспільно-гуманітарна орієнтація;

- технологічна орієнтація.

Природничо-наукова орієнтація в акмеології виражається в тому, що вона використовує дисциплінарні стандарти, які склалися в класичному природознавстві (експерименти, закономірності, математична достовірність). При аналізі акмеологічних проблем (природи обдарованості, генетичних і психофізичних компонентів професійної майстерності) використовуються знання у сфері вікової фізіології, генетики, психофізіології праці.

Суспільно-гуманітарна орієнтація проявляється полягає у тому, що належачи до наук про людину, акмеологія відособлюється від суспільних наук і формується в якості самостійної дисципліни. Тобто, ще до виникнення акмеології психологи, соціологи, педагоги вивчали питання професіоналізму, творчості, навчання дорослих, проте дослідження, проведені безпосередньо акмеологію є глибокими та специфічними.