Статус людини в колективі. Акмеологічний аспект розвитку професійної творчості
17

Акмеологію як науку на сьогоднішньому етапі розвитку відрізняє фундаментальність, інтегрований характер і гуманістична спрямованість.

Сутність фундаменталізму акмеології полягає у тому, що акмеологія відразу визначила свій об'єкт, предмет і окреслила всю проблематику, якою вона буде займатися, при цьому не займала нічийної наукової ніші. Акмеологія швидко пройшла всі необхідні етапи для свого становлення, вже склався свій науковий апарат та визначилися основні категорії (акмеологічний підхід, акмеологічні закономірності, акмеологічні умови і фактори, акмеограма, акмеологічний потенціал).

У акмеології успішно розроблений власний методологічний інструментарій. Поряд іззагальнонауковими методами - аналізом, синтезом, в акмеології використовуються методи психології та педагогіки - опитування, спостереження, анкетування, тестування, моделювання, розроблено також і власні акмеологічні методи: акмеографічний опис, побудова акмеограми. Акмеологія підійшла до розробки акмеологічних законів - це теж свідчення фундаментальності науки. Коротко розглянемо основні акмеологічні закони, які поки мають лише описову форму.

Закон особистісно-професійного розвитку і примноження особистісного потенціалу - встановлює зв'язок між процесом становлення професійної майстерності і формуванням особистості. Констатується, що рухомою силою особистісно-професійного розвитку виступають протиріччя перспективою і наявним рівнем; розкривається зміст особистісно-професійного розвитку в контексті зміни співвідношення індивідуалізації і соціалізації.

Закон самовираження особистості в професії - описуються процеси і механізми професійного самовизначення, самоствердження, самореалізації, в процесі самовираження особистості в професії.

Інтегрований характер акмеології визначається широкими її між предметними зв'язками. Такі тісні зв'язки існують з педагогікою, філософією, культурологією, фізіологією.