Планування собівартості продукції. Мотивація праці робітників ремонтного виробництва. Порядок розробки внутрішньо фірмових планів
17

1.3. Порядок розробки внутрішньо фірмових планів

 

 

В загальному розумінні планування - це процес визначення (проектування) завдань на майбутнє, умов і засобів їх виконання. Планування діяльності фірми має два аспекти —зовнішній і внутрішній. Ці аспекти планування тісно пов'язані, але мають специфічні завдання й особливості, передусім на середніх і великих фірмах з розвинутою внутрішньою структурою та внутрішньо-фірмовими  підрозділами.

Перший аспект планування стосується фірми як юридичної особи і суб'єкта ринку, що функціонує в певному мікро- і макросередовищі. У цьому випадку фірма розглядається як ціле, і за допомогою планування програмується її поведінка на ринку, напрямки розвитку та їх результати.

Внутрішньо-фірмове планування - це система встановлення стратегічних та оперативних напрямів господарювання, обґрунтування узгоджених пропозицій в економічному і соціальному розвитку фірми та її підрозділів, спрямованих на задоволення попиту ринку і одержання максимально можливих прибутків.

Внутрішнє планування, хоча й органічно поєднане із зовнішнім, є більш вірогідним і значною мірою формалізованим, оскільки стосується роботи підрозділів, які утворюють єдину виробничу систему і мають між собою усталені технологічні зв'язки. Ця обставина дещо спрощує розроблення внутрішніх планів. Проте складна система внутрішньогосподарських зв'язків між основними підрозділами, основними і допоміжними, вплив кон'юнктури ринку через зміну попиту на продукцію фірми, цін на продукцію та фактори виробництва ставлять високі вимоги до організації внутрішнього планування.

Встановлення обґрунтованих пропорцій в економічному і соціальному розвитку фірми та її підрозділів здійснюється на основі пошуку ефективних видів діяльності з використанням рекомендацій наукових установ, норм і нормативів, місцевих умов і досягнутого рівня виробництва. Без плану взагалі не може розвиватись будь-яке підприємство.