Управління власним капіталом підприємства
31

Висновок

 

В даній курсовій роботі було розглянуто питання управління власним капіталом.

Власний капітал - це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань. Сума власного капіталу  - це абстрактна вартість майна, яка не є його поточною чи реалізаційною вартістю, а тому не відображає поточну вартість прав власників підприємства. На суму власного капіталу суттєво впливає оцінка активів і кредиторської заборгованості, що була застосована при створенні підприємства.

В курсовій роботі було охарактеризовано форми та джерела власних фінансових ресурсів. В частості розкрито сутність статутного капіталу, резервний фонд, спеціальні фінансові фонди, нерозподілений прибуток та інші форми власного капіталу. Розкрито політику формування власних фінансових ресурсів яка є частиною загальної фінансової стратегії підприємства, що полягає в забезпеченні необхідного рівня самофінансування його виробничого розвитку. Дано оцінку вартості окремих елементів власного капіталу яка  має ряд особливостей, основними з яких є:

- необхідність постійного коригування балансової суми власного капіталу в процесі здійснення оцінки; 

- оцінка вартості нового власного капіталу, що залучається;

- суми виплат власникам капіталу входять до складу оподаткованого прибутку, що збільшує вартість власного капіталу порівняно з позиковим;

- залучення власного капіталу пов’язано з більш високим рівнем ризику інвесторів, що збільшує його вартість на розмір премії за ризик;

- залучення власного капіталу не пов’язано, як правило, із поворотним грошовим потоком за основною його сумою, що визначає вигідність використання цього джерела підприємством, незважаючи на більш високу його вартість.