Європейський вектор зовнішньої економічної діяльності України: резерви співробітництва, як фактор перспективної моделі
13

ійка тенденція переорієнтації з ринків країн СHД на інші країни. Особливо чітко це видно на прикладі Російської Федерації.

Потужний торговельний партнер України - Росія, звідки ми одержуємо нафту, газ, руди кольорових металів, деревину, тканини, обладнання, вантажівки, електроніку. Україна експортує до Росії прокатне, гірничошахтове та енергетичне обладнання, тепловози, телевізори, залізну та марганцеву руду, кокс, прокат чорних металів, вугілля, а також цукор, соняшникову олію, м'ясо, плодоовочеві консерви.

Хоча Росія і залишається основним зовнішньоторговельним партнером України, її частка в загальному об'ємі зовнішньої торгівлі стрімко падає. Так, якщо за підсумками 2009 року частка РФ в українському експорті складала 57%, а в імпорті - 62%, то за 5 місяців 2010 р. ці показники складали відповідно 24% і 53,1%, а за 9 місяців - відповідно 23,9% і 47,7%. Hайвідчутніше знизився експорт товарів з України в Росію. Зниження об'ємів вивозу українських товарів у РФ багато в чому пояснюється важким фінансовим положенням у Росії.

Крім того, після введення ПДВ на імпорт українських товарів був втрачений "ряд важливих сегментів російського ринку, що важко повернути". Також на двосторонній торгівлі негативно відбилося падіння об'ємів виробництва ряду товарів, що відносяться до традиційного українського експорту (м'ясо ВРХ, вироби з м'яса), і висока собівартість вітчизняної продукції. І все ж Росія поки ще залишаться для України торговим партнером "номер один".

Чимала частина зовнішньоторговельного обороту припадає на країни СНД і Балтії, питома вага експортно-імпортних операцій з якими включаючи послуги, склала у 2010 р. 53% або 19,86 млрд. дол. Експорт становив 9,2 млрд. дол., імпорт становив 10,7 млрд. дол., що відповідно – 48,9% і 57,8% від загальних показників. Сальдо з цими країнами від’ємне.

Наступним за обсягом торгівлі партнером є Білорусь. Вона постачає верстати, вантажівки, трактори, калійні добрива, продукцію легкої промисловості. Наш експорт складається переважно з прокату чорних металів, верстатів та обладнання, цукру, олії.