Європейський вектор зовнішньої економічної діяльності України: резерви співробітництва, як фактор перспективної моделі
23

Розділ 3 Україна в системі євро регіонів

 

3.1 Досвід міжнародної співпраці в рамках єврорегіонів. Перспективи України

 

 

Ситуація в Україні, що відкриває можливості для проведення внутрішніх реформ та прогресу на шляху до європейської інтеграції, вимагає переосмислення досвіду створення та функціонування євро регіонів. Така ревізія дасть можливість зрозуміти сучасний стан проблем транскордонного співробітництва та визначити ймовірні перспективи розвитку цього елементу державної регіональної політики на найближчий період.

А перспективи можуть бути дійсно непоганими. Україна володіє значним геополітичним потенціалом для розбудови ефективного транскордонного співробітництва. Маючи спільні кордони з основними новими членами і кандидатами на вступ до ЄС, вона водночас межує з усіма прикордонними державами на східному кордоні ЄС – Росією, Білоруссю, Молдовою та Туреччиною. Волинська, Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька області відповідно до історичних обставин мають спільну основу просторового розвитку з межуючими регіонами Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Територія та транспортні системи України відіграють унікальну транзитну роль на традиційних торгівельно-транспортних шляхах, як через нові кордони ЄС зі Сходу до Європи, так і вздовж них - з Півдня на Північ. Використовувати цей потенціал необхідно з урахуванням вітчизняного досвіду та при послідовному залученні кращих європейських практик.

Перші активні спроби транскордонної співпраці в Європі припадають на кінець 60-х років, саме тоді починається активне використання такого інструменту транскордонної політики, як єврорегіони. Першими єврорегіонами стали Euroregіo (на кордоні Нідерландів і Німеччини) та Regіo (на кордоні Швейцарії, Німеччини та Франції). Відповідно до переліку Ради Європи на даний момент існує більше 70 транскордонних регіонів, що утворені між 235 регіонами. До такої співпраці залучено 32 держави.