Фактори впливу на попит інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості
17

Наведена методика може застосовуватися і для визначення ефективності інновацій, спрямованих на підвищення якості продукції. Як правило, це супроводжується зростанням виробничих витрат. Однак поліпшення якості продукції підвищує попит на неї і дає змогу виробнику встановлювати вишу ціну. Обсяг виручки зростатиме, що зумовлює зростання прибутку. Розрахунок річного ефекту здійснюють аналогічно, хоча матиме місце не економія витрат, а їх збільшення [32,c.223].

Отже, ефективність реалізації організаційно-технічних інновацій локального характеру, які не потребують значних інвестицій, може бути визначена з деяким наближенням (яке не враховує зміни попиту на продукцію протягом терміну використання інновації) за допомогою показників умовно-річної економії та річного ефекту.

Системний аналіз за економічними показниками в конкретних організаційно-технічних умовах розвитку виробничих технологій є основним інструментом створення і контролю систем управління в економіці. Ефективність технологій характеризується такими показниками: питомі витрати сировини, напівфабрикатів, енергії на одиницю продукції; кількість корисного продукту, одержаного з одиниці сировини; якість та екологічна чистота готової продукції (робіт, послуги); рівень продуктивності праці із розрахунку на реальну завантаженість персоналу; інтенсифікація виробництва; витрати на виробництво; собівартість продукції (робіт, послуг) тощо.

Найвищий професіоналізм управлінського персоналу (менеджера) проявляється в умінні вибрати і поєднати в робочу систему елементи економічної природи (ресурси, майно, персонал, грошові кошти тощо) для досягнення економічно значущих для суспільства результатів.

Загальна економічна ефективність інновацій оцінюється системою показників: інтегральний ефект, індекс рентабельності, норма рентабельності, період окупності [5,c.385].

Підприємства харчової промисловості мають свої підприємства роздрібної торгівлі,сучасні супермаркети, тому особливу увагу слід приділити оцінці інвестиційної привабливості підприємства