Фактори впливу на попит інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості
49

По-четверте, значною є частка іноземних замовлень українським науковцям на виконання досліджень, в тому числі з боку США та країн Євросоюзу, що є свідченням збереження потенціалу фундаментальної науки.

За своїм характером інноваційні процеси, новини й нововведення поділяються на взаємозв'язані види. Багатоаспектний вплив підвищення якості та, як наслідок, конкурентоспроможності продукції не тільки на виробництво та ефективність господарювання, а й на імідж і конкурентоспроможність підприємства. На рівень якості й конкурентоспроможності продукції впливає багато різнопланових чинників, один з яких інноваційна діяльність.

Це обумовлює оптимістичні прогнози щодо перспектив інноваційного розвитку в Україні та, водночас, спонукає до здійснення інтегральної державної політики, спрямованої на створення сприятливих умов для реалізації вищезазначених передумов. Держава має взяти на себе відповідальність за стан інноваційної сфери країни, здійснити аналіз помилок, яких було припущено в попередні роки, вивчити успішний досвід інших країн, розробити та впровадити державний механізм активізації інвестиційно-інноваційних процесів в економіці України.

На підставі аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ «М’ясокомбінат» виявлено, що підприємство має сталий фінансово – економічний стан, прибуткова робота дозволяє розвиватись інтенсивним шляхом, шляхом розширеного відтворення – завдяки підвищенню економічної ефективності виробництва.

Інноваційному підприємству необхідно виробляти значно якіснішу та менш витратну продукцію у порівнянні з іншими виробниками, воно активно впливає на технологічні та ринкові умови й має вищий рівень конкурентоспроможності за інші підприємства. Саме тому необхідно чітко визначити фактори, які впливають на інноваційний розвиток підприємства. За умов поширення економічної кризи в Україні інноваційним підприємствам необхідно приділяти увагу саме тим чинникам, які можуть надати додаткові переваги для розвитку їх бізнесу.