Собівартість продукції та її калькулювання
65

- виробнича собівартість за калькуляційними статтями продукції та за елементами витрат;

- собівартість одиниці окремих видів продукції.

Другий розділ курсової роботи присвячений аналізу собівартості продукції.

Дана загальна характеристика діяльності ВАТ «Ніжинський МКК», розкрито основні напрямки діяльності підприємства у відповідності з Статутом підприємства, показано хто здійснює управління підприємством і розпоряджається прибутком. Дане підприємство є одним з найбільших підприємств в Україні по виробництву молочних консервів. Воно займається заготовкою цільового молока від населення та сільськогосподарських підприємств району та в п`яти сусідніх районах області.

Була охарактеризована структура виробничих цехів, асортиментом випускаємої продукції, зробимо порівняння за останні роки.

В цьому ж розділі було проведено аналіз виробничо-господарської діяльності ВАТ «Ніжинський МКК» за 2009-2010 роки. Виручка від реалізації збільшилася, але значно зросла собівартість реалізованої продукції, результаті цього значно збільшились збитки від операційної діяльності в 7 разів, збитки від звичайної діяльності на 114.2%. Хоча відбулося збільшення виробництва продукції в діючих цінах на 14.5%, та в порівняних цінах на 18,0% Збільшилась середньооблікова чисельність персоналу на 10 чоловік, це в основному за рахунок розширення зони заготовки молока.

Позитивною стороною є і те що збільшився фонд оплати праці на 37.9%. За відповідний період підприємство придбало для свого виробництва основні засоби, середньорічна вартість основних фондів збільшилася на 54.9%. Слід відмітити позитивним і те, що відбулося значне збільшення середньорічного залишку обігових коштів.

Було проведено аналіз динаміки та структури собівартості продукції за статтями калькуляції. Планування та облік витрат за калькуляційними статтями дають змогу встановити цільові напрями витрат, зв'язок з технологічним процесом, а також підрахувати собівартість окремих виробів, одиниці продукції, узагальнити витрати за місцем виникнення (дільниця, бригада, цех), і забезпечити контроль за місцем виникнення даних витрат.