Визначення прибутку та рентабельність діяльності підприємства (на прикладі підприємства хлібозаводу)
25

Рентабельність продукції в цілому, груп виробів і окремих її видів є важливим показником порівняльного аналізу прибутковості (збитковості) виробництва тих чи інших видів продукції, особливо на підприємствах, які виробляють широкий їх асортимент.

Отже, виходячи із вищевикладеного, бачимо, що показники прибутковості підприємства є одними з найважливіших показників, що характеризують фінансовий стан підприємства.

 

1.3 Фактори, які впливають на формування прибутку та рівень рентабельності

 

 

Прибуток – це та частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу й комерційну діяльність підприємства [13, с.236].

В сьогоднішніх умовах джерелам формування фінансових ресурсів підприємства є реально зароблені засоби від реалізації продукції, яка отримала суспільне визнання. Випуск продукції, яка не користується попитом, негативно відбивається на фінансовому стані підприємства.

Прибуток залежить від внутрішніх і зовнішніх факторів. До внутрішніх відносять: прискорення НТП, рівень господарювання, компетентність керівників, менеджерів, конкурентоспроможність продукції, організація виробництва, праці та ін. До зовнішніх відносять: конюктуру ринку, рівень цін на споживані ресурси, норми амортизації, систему оподаткування, вплив світового ринку [28, с.176].

Поняття “максимальний прибуток” пов’язане з реалізацією мети поведінки підприємства на ринку. Підприємство, яке намагається максимізувати одержуваний прибуток, мусить з одного боку, визначити доцільність нарощування обсягів діяльності, з другого – розрахувати обсяг діяльності, що дозволяє одержати максимально можливий прибуток [24, с.8790].