Визначення прибутку та рентабельність діяльності підприємства (на прикладі підприємства хлібозаводу)
51

8 року. Коефіцієнт завантаження активів зріс у 2010 році на 0,08, коефіцієнт завантаження активів в обороті зріс на – 0,07, коефіцієнт завантаження власного капіталу – на 0,004, порівняно з 2008 роком.

Однак, головним критерієм ефективності роботи підприємства є його прибутковість, тому, здійснюючи господарську діяльність підприємство повинно намагатися не лише прискорювати рух засобів, але й отримувати максимальну віддачу від цього проекту.

 

 2.4 Інтенсифікація виробництва та впровадження НТП – основний шлях підвищення прибутку на підприємстві

 

 

В наш час немає єдиного підходу до сутності інтенсифікації виробництва, класифікації інтенсивних і екстенсивних факторів, показників кількісної оцінки рівня та динаміки інтенсифікації виробництва, механізму її планування і стимулювання стримує процес інтенсифікації, віддаляє перехід до інноваційно-інтенсивного типу розвитку виробництва.

Під інтенсифікацією розуміється зростання напруженості в досягненні економічного зростання, це зростання інтенсивності живої праці, прискорення технічний процесів, так і повніше завантаження виробничих фондів. Також інтенсифікація виробництва не може бути зведена до інтенсивного розвитку на базі зміни якісного рівня факторів виробництва. Вона відбувається і в тому випадку, коли фактори виробництва використовуються напруженіше і повніше.

Результативність використання речових та особистих факторів виробництва може бути відображена категорією ефективності виробництва (співвідношенням одержаного результату продуктивного використання факторів виробництва та їхніх витрат). Ефективність виробництва може бути підвищена за рахунок як збільшення використаних факторів, так і повнішого їх використання, тобто екстенсивним або інтенсивним шляхом. У реальному процесі виробництва обидва шляхи переплітаються при переважній ролі одного з них.