Визначення прибутку та рентабельність діяльності підприємства (на прикладі підприємства хлібозаводу)
47

Потрібно зазначити, що головні принципи розподілу чистого прибутку товариства закріплені за його статутом. Фактично розподіл здійснюється у відповідності до поточної та стратегічної політики, що визначається спостережною радою і затверджується загальними зборами акціонерів товариства.

Розподіляючи прибуток, акціонерне товариство повинне дотримуватися чинного законодавства. Товариство повинне створити резервний (страховий) фонд у розмірі, передбаченому його установчими документами, але не менше 25 % від загального розміру фонду, а також інші фонди, передбачені діючим законодавством України та установчими документами товариства. Розмір щорічних відрахувань до резервного фонду визначається установчими документами товариства в розмірі не менше, ніж 5 % чистого прибутку.

ВАТ “ Іршанський хлібозавод “ в порушення вимог ст.14 Закону України «Про господарські товариства» до цього часу не створено резервний фонд, мінімальна величина якого мала б становити 115 тис. грн. Причиною цього є недостатня кількість чистого прибутку, отримуваного підприємством на протязі останніх чотирьох років діяльності, про що свідчить проведений аналіз його фінансових результатів, хоча товариство мало всі потенційні можливості для його створення, збільшивши обсяг чистого прибутку за рахунок зниження соціальних пільг та скорочення неефективних не операційних та інших операційних витрат. Зокрема підприємство мало змогу скоротити витрати на списання недостач та втрат від псування цінностей, списання безнадійної дебіторської заборгованості, зниження витрат на погашення штрафів, пені та ін.

Проведений аналіз свідчить про значне використання сум отримуваного прибутку підприємством від основної операційної діяльності на соціальні пільги працівникам підприємства. Здійснивши оцінку соціальної ефективності підприємства бачимо, що вона на підприємстві за останні роки має тенденцію до збільшення.

Як відомо, акціонери (засновники та учасники) мають право брати участь у розподілі прибутку й отримувати його частку (дивіденди). Товариство не зобов’язане щорічно нараховувати дивіденди. Законодавство України не передбачає обмежень щодо розміру дивідендів. У разі відсутності прибутку дивіденди по привілейованих акціях виплачуються за рахунок резервного фонду або інших фондів товариства, що створюються для таких цілей.