Визначення прибутку та рентабельність діяльності підприємства (на прикладі підприємства хлібозаводу)
7

[36, с.449].

Діяльність підприємств в умовах ринкової економіки пов’язана з підвищенням стимулюючої ролі прибутку. Отримання прибутку сприяє вирішенню важливих першочергових завдань – росту обсягів виробництва з метою усестороннього задоволення виробничих і особистих потреб, зниження рівня суспільно-необхідних витрат виробництва і реалізації продукції, а також підвищення її якості.

Прибуток є однією з найбільш складних економічних категорій господарства, існування якої пояснюється наявністю двох об’єктивних передумов:

Категорії додаткового продукту, який є частиною сукупного суспільного продукту.

Товарно-грошової форми процесу розширеного відтворення, при якій прибуток виступає як одна із грошових форм реалізації вартості додаткового продукту і тієї частини необхідного продукту, яка розподіляється через суспільні фонди споживання і не включається до собівартості [21, с.105].

Призначення, роль і можливості використання прибутку в системі економічних важелів госпрозрахункових відносин суспільства визначаються функціями, які він виконує. Узагальнюючи думку економістів, можна виділити такі основні його функції:

- джерело доходів держбюджету;

- мірило успіху діяльності підприємства;

- джерело самофінансування, виробничого і соціального розвитку;

- база у системі критеріїв ефективності;

- винагорода власникам і працівникам;

- основа інноваційних рішень;

- стимулятор функціонування підприємства [11,с.7-9];