Модульно-рейтингова система оцінювання
3

Вступ

 

 

 

Освіта в сучасній Україні посідає одне з провідних місць. І від того, якою дорогою вона рухатиметься і на що орієнтуватиметься у своєму розвитку, залежить майбутнє держави.

На черговому саміті міністрів освіти Європи, що відбувся 19-20 травня 2005 року в Бергені (Норвегія), Україну було прийнято до Європейського єдиного простору вищої освіти та науки. Це зобовʼязує нашу країну завершити реформування вищої освіти до 2010 року і надалі здійснювати освітні послуги з урахуванням норм і стандартів, розроблених і прийнятих на зібраннях у Лісабоні (1997 рік), Сорбоні (1998 рік) і узагальнених у декларації Болонського саміту (1999 рік) міністрів освіти європейських держав.

В останні роки у вищих навчальних закладах запроваджується модульно-рейтингова система оцінювання знань. Це зумовлено тим, що діюча чотирибальна система не задовольняє ні викладачів, ні студентів, оскільки в її основі лежить низка недоліків.

Тому важливим є запровадження такої системи аналізу навчальної діяльності студентів, яка сприяла б створенню оптимальних умов для професійної підготовки фахівців. Рейтингова система оцінювання широко використовується у багатьох країнах світу. Навряд чи варто її сліпо копіювати, переносити на наше дидактичне поле, як і чужу систему освіти взагалі, але корисне, прийнятне доцільно запозичити.