Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Латинської Америки: стан та перспективи (на прикладі Аргентини)
109

  Еквадор бажає розвивати з Україною спільні проекти досліджень у комп'ютерних науках, у галузі традиційних і альтернативних енергоносіїв, у будівництві, у вивченні сейсмічних і вулканічних загроз, у сфері промислового виробництва, у тому числі: харчовій і хімічній технологіях, індустріальній біотехнології, металургії. Особлива увага приділяється контролю за забрудненнями та охороною навколишнього середовища, з яких забруднення повітря та очищення води вважаються стратегічними.

Прискореному розвитку сільськогосподарського виробництва у Латинській Америці сприяє «зелена революція». З цією метою було створено 13 міжнародних науково - дослідних центрів, які спеціально вивчають різноманітні агросистеми і, природно, що країни Латинської Америки проявляють великий інтерес до набутого радянського і, зокрема, українського, досвіду у сільськогосподарській сфері, до існуючого потенціалу України у сільськогосподарському машинобудуванні, виробництві добрив, досвіду у проведенні меліорації, зрошуванні, лікуванні тварин, будівництві водосховищ, бурінні на воду тощо.

Дуже корисним може бути співробітництво з Мексикою у галузі біотехнологій і генетики, де вона має незаперечні досягнення, в селекції рослин і у відкритті генної інженерії, яке дозволило створити новий препарат - антикоагулянт, що запобігає закупоркам судин після операцій на серці.

Мексика та інші центральноамериканські країни проявляють великий інтерес до радянського досвіду (який є унікальним) будівництва високовольтних ліній електропередач і створення енергетичних кілець. Наприклад, така технологія може бути використана при створенні єдиної системи електропередач у Центральній Америці.

Дає позитивний результат науково-технологічний пріоритет у чилійській економіці. Високий технічний і технологічний рівень виробництва був досягнутий завдяки політиці стимулювання інвестицій у нове обладнання, машини і технології.