Заходи підвищення економічної ефективності використання виробничих запасів підприємства
103

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

 

У даній бакалаврській роботі здійснено теоретичне узагальнення і вирішення задач, що виявляються в удосконаленні напрямків використання виробничих запасів на ПрАТ «Поліський ГЗК». Це дозволило сформулювати низку висновків теоретичного та практичного характеру, що відображають вирішення завдань бакалаврського дослідження відповідно до поставленої мети.

1. Не зважаючи на безліч варіантів тлумачення економічної сутності виробничих запасів до сих пір відсутня визначеність з приводу їх ролі в процесі виробництва.

Тому в бакалаврській роботі запропоноване наступне визначення терміну «запаси» це предмет праці, що використовується в процесі виробничої діяльності та споживається виробництвом протягом одного господарського (виробничого) циклу по закінченню якого цілком переносять свою вартість на вартість кінцевого продукту.

2. Практика використання виробничих запасів на підприємстві свідчить про те, що виробничі запаси розглядаються найчастіше ізольовано, без звязку з іншими функціями управління виробничими запасами.

В роботі наголошується на те, що організація ефективної системи контролю за використанням виробничих запасів може бути забезпечена лише в тісному взаємозвязку обліку з нормуванням, аналізом і системою стимулювання економії використання ресурсів. В процесі дослідження запропоновані шляхи удосконалення процесу нормування виробничих запасів, зокрема з використанням економіко-математичних методів.

3. Дослідження діючої практики використання виробничих запасів показали її недосконалість. Тому в роботі запропоновані шляхи покращення ситуації. Зокрема, це стосується удосконалення порядку лімітування виробничих запасів, удосконалення первинного обліку руху запасів, згідно якого кількість документів повинна бути мінімальною, а інформація, яка в них міститься