Заходи підвищення економічної ефективності використання виробничих запасів підприємства
105

в 2,3 рази.

Збільшився прибуток від операційної діяльності в 2011 році порівняно з 2010 роком на 49,34% (або 4443 тис.грн.),але збиток від звичайної діяльності зменшився на 81,18% (або 1990 тис.грн.). Крім того чисельність персоналу зменшилась на 28 чоловік.

7. Аналіз показників ліквідності підприємства вказують на те, що підприємство не має можливості покрити свої зобов`язання в короткостроковому періоді і стан його в цьому питанні з кожним роком погіршується. Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів вказує на зменшення ліквідності продукції підприємства.

8. Фінансова стійкість підприємства не стабільна, воно працює із збитками і тому не може забезпечити самофінансування та залежить від зовнішніх залучених джерел формування активів (кредитів банків).

9. ПрАТ «Поліський ГЗК» в 2011 році збільшило матеріалоємність продукції, але це не слід розглядати як негативне явище, оскільки на окремі види продукції рівень матеріаломісткості зменшився, про що свідчить коефіцієнт використання матеріалів.

10. В бакалаврській роботі розкрито основні напрями подальшого вдосконалення ефективності використання виробничих запасів. Зокрема аналіз використання виробничих запасів рекомендується проводити на основі застосування економіко-математичних методів.

Крім того, рекомендовано загальноекономічні показники матеріалоємності продукції доповнювати техніко-економічними показниками, зокрема, конструктивною та параметральною матеріалоємністю.