Заходи підвищення економічної ефективності використання виробничих запасів підприємства
95

Функція обґрунтування витрат і результатів, або ще можна назвати її організаційною, найбільш повно проявляється у встановленні оптимальних пропорцій між окремими елементами процесу праці і ланками усього виробництва, у доцільній координації як у часу, так і в просторі всіх матеріальних ресурсів.

Нормативи витрат запасів, які мають найбільшу питому вагу в складі виробничих ресурсів ПрАТ «Поліський ГЗК» визначає один з пріоритетних стратегічних заходів що дозволяють правильно планувати види й обсяги продукції, а також граничні витрати ресурсів і розмір одержуваних прибутків. Розмірність норм витрат матеріальних ресурсів залежить від застосовуваних видів сировини, продукції, прийнятої обліково-планової одиниці і в кожному випадку відповідатиме конкретним умовам виробництва.

Найважливішими планово-економічними нормами витрат матеріальних ресурсів на підприємстві є показники витрат сировини, основних матеріалів, допоміжних матеріалів для технологічних цілей, палива, електроенергії, води, інших енергоресурсів на виробничі і господарські потреби. До складу матеріальних нормативів, використовуваних у процесі планування, входять також норма поточних, технологічних і страхових запасів матеріалів, нормативи незавершеного виробництва, готової продукції й оборотних коштів, показники організації виробництва і якості продукції.

Тому для ПрАТ «Поліський ГЗК» пропонується два основних шляхи досягнення рівноваги виробництва і споживання конкретного товару. Перший - через механізм так званого раціонування, що полягає в упорядкуванні заданого рівноважного плану на основі прогресивних норм споживання ресурсів. Другий - через дію закону попиту і пропозиції в умовах вільного ринку. У цьому випадку необхідно враховувати при розробці планів не тільки обсяги чи норми попиту і пропозиції, але і розміри ринкових цін і собівартості продукції.