Заходи підвищення економічної ефективності використання виробничих запасів підприємства
99

методу є щоденний контроль за економним використанням виробничих запасів у виробництві.

Крім даного методу на ПрАТ «Поліський ГЗК» можливо використовувати також метод документування й інвентарний метод, згідно якого в кінці тижня проводять інвентаризацію залишків невикористаних сировини й матеріалів. Метод обліку за партіями не може використовуватися самостійно, а лише в поєднанні з методом документування, що в деякій мірі збільшує трудоємність облікової роботи. Тому на питання доцільності підвищення трудоємності потрібно дати позитивну відповідь - подібне поєднання дозволяє оперативно виявляти факти нераціонального використання матеріалів і, не чекаючи складання документів на понадлімітний відпуск матеріалів, ліквідовувати або зменшувати подальше перевитрачання запасів.

До важливих проблем ефективного використання виробничих запасів, належить вибір методики оцінки виробничих запасів при їх вибутті, від чого у більшості випадків залежить обєктивність усієї інформації. Це повязане з постійними змінами цін на виробничі запаси в умовах ринкових відносин. Підприємство протягом звітного періоду отримує одні і ті ж матеріали за різними цінами. Ціни на матеріали, що надійшли на початок і на кінець звітного періоду можуть суттєво відрізнятися. Кількість запасів на підприємстві значна, тому визначення послідовності їх використання у виробництві без певної методики ускладнено.

До того ж бухгалтерський облік на підприємстві ведеться у відповідності з припущенням, що у виробництво першими відпускаються зі складу ті виробничі запаси, які першими надійшли, що пояснюється передусім їх фізичним та моральним старінням. Однак це не завжди так. Інші підприємства можуть використовувати інші припущення. Тому виникають ситуації, коли рух вартості виробничих запасів в процесі їх обігу може як співпадати, так і не співпадати з фізичним рухом матеріалів, які придбаваються з метою використання їх у виробництві.