Обгрунтування заходів вдосконалення виробничої структури підприємства
69

Критерій оптимальності - максимум прибутку. У цьому показнику знаходять відображення рівень організації виробництва, ефективність використання ресурсів, економічні взаємини між сільськогосподарськими підприємствами та державою, покупцями, постачальниками. Виконання та перевиконання плану прибутку створюють сприятливі умови для розширення виробництва, матеріального стимулювання працівників, проведення соціально -культурних заходів і т.д.

Становлення і розвиток ринкових форм господарювання в аграрному секторі економіки на базі приватної власності на землю і майно потребують здійснення системи організаційно-економічних та техніко-технологічних заходів спрямованих на удосконалення та підвищення ефективності структури їх виробництва.

На відміну від умов планово-централізованої системи управління, коли застосовувалась здебільшого багатогалузева структуризація виробництва, ринкові засади купівлі-продажу створюють передумови більш чіткої його диференціації і спеціалізації, що забезпечить конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств, їх стабільну збутову нішу на ринку, фінансову стійкість і рентабельність функціонування за видами вибраної сільськогосподарської діяльності. При цьому аграрні підприємства повинні враховувати особливості щодо технологічних вимог виробництва, його сезонність, матеріально-технічне і технологічне забезпечення та інші зовнішні і внутрішні фактори, що впливають на їх розвиток.

До складу СФГ «Поліське» входять різні виробничі підрозділи, які і являють собою двоступінчату бригадну організаційну структуру рис. 2.1.