Обгрунтування заходів вдосконалення виробничої структури підприємства
79

Для підвищення організаційного рівня управління на підприємстві розробляють програми управління, класифікатори службової діяльності апарату управління та інші організаційно-правові документи.

За допомогою розроблених програм управління досягаються чітка регламентація роботи апарату управління і контроль за його функціонуванням протягом усього року.

Крім основних питань управління підприємствам можна розробляти програми (алгоритми) управління по функціях; управління роботою з кадрами; економічне обслуговування виробництва; управління інноваціями тощо.

Оперативність роботи апарату управління підприємством підвищується при створенні класифікаторів службової діяльності. У класифікаторі наводять порядок роботи підприємством (початок робочого дня тощо), час прийому відвідувачів керівником та його заступниками, прізвища, імена та по-батькові керівника, заступників, місцезнаходження службових кабінетів, номери службових телефонів і короткий зміст питань, які вирішує кожен з них.

Кожен службовець повинен мати своє робоче місце, яке має відповідати ряду вимог, в тому числі і організаційних, тобто необхідно визначити сферу компетенції працівника на певному робочому місці, його права, обов'язки, підпорядкованість, форми і методи стимулювання ефективної праці, а також вертикальні та горизонтальні зв'язки з іншими робочими місцями. Ці питання вирішуються розробкою положень про структурні підрозділи апарату управління та посадових інструкцій працівників.

Положення про структурні підрозділи розробляються на основі міжгалузевих типових положень, затверджених Кабінетом Міністрів України або відповідними керівними органами. Положення повинні містити чітко сформульовані завдання, функції та права кожної ланки з врахуванням специфічних умов організації їх діяльності і всього господарства в цілому. При розробці положень враховують конкретні умови здійснення господарської діяльності, аналізують внутрішньо-господарські зв'язки, що склалися, відносини і організаційні форми; при цьому не можна обмежуватись відображенням існуючого, необхідно намагатися закріпити прогресивні тенденції удосконалення системи управління. Весь комплекс питань у положеннях ґрунтується у відповідних розділах: загальна частина; функції підрозділу; права підрозділу управління; управління підрозділом; відповідальність; матеріальне стимулювання.