Обгрунтування заходів вдосконалення виробничої структури підприємства
9

- цілі підприємства повинні бути досяжними. Досяжні цілі сприяють підвищенню ефективності діяльності підприємства. Недосяжні цілі сприяють певні негативні наслідки, і погіршують показники інноваційної виробничої і соціальної діяльності підприємства.

- цілі підприємства повинні бути взаємно підтримуючими, тобто дії, та рішення, що необхідні для досягнення однієї мети мають не перешкоджати реалізації інших цілей.

Варто відмітити, що цілі підприємства, чи фірми є важливою частиною стратегічного планування, тільки в тому випадку, якщо вони правильно і конкретно сформульовані, і про них достатньо інформований весь персонал підприємства. Тільки в тому випадку, підприємство буде дійовою ефективною системою господарювання.

У практиці господарювання кожне підприємство чи фірма що являє собою складну виробничо-економічну систему здійснює багато конкретних видів діяльності, які за своїми спорідненими ознаками можна об’єднати в окремі головні напрямки:

1. Визначальним напрямком діяльності кожного підприємства в умовах ринкових відносин є вивчення ринку товарів, або аналіз ситуації, такий аналіз чи вивчення повинен передбачити комплексне дослідження ринку товарів, визначити рівень конкурентоспроможності та цін на продукцію, вимоги споживачів, методи формування попиту і кон’юнктури ринку, а також зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства.

2. Наступним напрямком є інноваційна діяльність підприємства, Інноваційна діяльність підприємства охоплює науково технічні розробки, технологічну і конструкторську підготовку виробництва, впровадження технічних, організаційних та інших нововведень, формування інвестиційної політики на найближчий період та визначення обсягу.

3. Виробнича діяльність підприємства, її організація і оперативне регулювання залежить від здійснюваних заходів, а саме від обґрунтування обсягу виготовлення продукції, певної номенклатури і асортименту відповідно до потреб ринку, також формування маркетингових програм для кожного виду продукції, і для окремих ринків їх оптимізація відносно можливостей підприємства. Також враховується з балансування виробничої потужності та програми випуску продукції на поточний і кожен наступний рік планового періоду, та забезпечення виробництва необхідними ресурсами і дотримання календарних термінів щодо випуску продукції.