Застосування векселів при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності
29

Передавальний індосамент може бути іменним і на пред'явника. За своєю юридичною природою передавальний індосамент рівнозначний видачі нового векселя. Індосамент па пред'явника має силу бланкового. За передавальним індосаментом індосату передається право вимоги платежу за векселем.

Передоручений індосамент відбувається при передачі тримачем векселя для здійснення з ним дій за дорученням. Передоручений індосамент може бути тільки іменним.

Забезпечувальний індосамент відбувається у випадку передачі векселя в заставу заставоутримувачу. Він може бути тільки іменним.

За кожним векселем обов'язково настає строк платежу. Векселетримач має право вимагати платіж за векселем грошима, але, за згодою з платником, погашення векселя може бути зроблене шляхом постачання товарів, виконання робіт, надання послуг, заліку взаємних вимог, видачі нового векселя тощо.

Вексель повинен бути сплачений: у встановлений термін; у валюті векселя; належному векселетримачу [16,c.49].

При сплаті векселя платник може вимагати оплачений вексель з розпискою про платіж. Найчастіше виконуваною операцією з векселями, отриманими за відвантажену продукцію, викопані роботи (послуги), є операція дисконту (обліку) векселів банком. При цьому векселетримач передає банку вексель на підставі договору обліку і за іменним індосаментом. Повернення вексельного кредиту банку на умовах терміновості не передбачене. Банківська установа самостійно пред'являє обліковані векселі векселедавцю до оплати у встановлений термін. У випадках несплати векселі оскаржуються банком у неплатежі у встановленому порядку і передаються векселедавцю з письмовою вимогою про їх сплату в термін від 3 до 7 днів.