Особливості іноземного інвестування
31

діяльності на протязі 2007-2009 рр. Частково така ситуація пояснюється наслідками світової економічної кризи. 2010 рік характеризується пожвавленням процесів іноземного інвестування у Волинській області. Дніпропетровська область є одним із лідерів за обсягом залучених прямих іноземних інвестицій.

Станом на 1 січня 2011 року, залучено майже 7,5 млрд. доларів США, що становить майже 16% від загальних прямих іноземних інвестицій в Україну. Найбільші обсяги прямих інвестицій вкладено в промислові підприємства – 78 % загального обсягу та підприємства оптової торгівлі – 11%, частка операцій з нерухомістю, оренди, інжинірингу, надання послуг підприємцям складає 6%.

Структура інвестицій в галузі промисловості близька до структури ВРП області. Лідером у залученні інвестицій є гірничо-металургійний комплекс, на частку якого припадає 82% ПІІ у промисловість, або 4,82 млрд. доларів США.

Найбільше прямих іноземних інвестицій залучено з Німеччини (62%), Кіпру (23,35%), Нідерландів (2,33%), Віргінських островів, Британських (2,09%), Великобританії (1,84%), Австрії (1,68), Угорщини (1,14). Трохи менше 1% залучено інвестицій з Російської Федерації. Провідні місця за обсягами інвестицій посідають міста Кривий Ріг та Дніпропетровськ.

Аналіз динаміки приросту ПІІ у Дніпропетровську область за видами економічної діяльності за 2005-2010 рр. свідчить про відсутність сталого розвитку процесів іноземного інвестування, оскільки постійно відбуваються спади інвестиційної активності. За останні три роки намітилась тенденція до росту ПІІ у промисловість, оптову та роздрібну торгівлю, операції з нерухомим майном, сільське господарство Дніпропетровської області.

Обсяг прямих інвестицій з області в економіки країн світу станом на 1 січня 2011 року (наростаючим підсумком з початку інвестування) склав 152,3 млрд. дол. США. Найбільші інвестиції з Дніпропетровської області надійшли в економіку Кіпру.