Файли і папки в Windows XP. Загальна характеристика СУБД Access. Базові технології локальних мереж. Іnternet як технічне та соціальне явище
5

1.2 Загальна характеристика системи управління базами даних МS Access

 

 

 

Система управління базами даних (СУБД) Microsoft Access разом з іншими подібними програмами, такими як Microsoft Word та Microsoft Excel відноситься до сімейства Microsoft Office. Вона призначена для обробки баз даних (БД) реляційного типу. База даних цього типу складається з таблиць, запитів, форм, звітів, макросів і модулів. Таблиці є головним джерелом даних, вони можуть бути зв’язані між собою за допомогою спільного поля (стовпця). Це дозволяє ефективно використовувати оперативну та магнітну пам’ять ПК за рахунок уникнення повторення інформації, спростити процес обробки даних. Можливість зв’язування таблиць і дала назву базам даних, у перекладі з англійської relation означає зв’язок.

Одна з перших СУБД – dBASE була створена в 1970 році, вона поклала початок цілому сімейству систем: dBASE-Ш+, Карат, Пролог, Clipper, dBASE-IV, FoxPro. Від своїх попередників MS Access відрізняється функціонуванням під управлінням операційної системи типу Windows та використанням її інструментів.

Серед засобів Microsoft Access можна умовно виділити такі три типи:

    основні, вони, власне, і призначені для виконання всіх робіт;

    додаткові, які забезпечують покращання візуального сприйняття об’єктів системи (зміна типу та розміру шрифтів, кольору ліній та фону і т.п.);

    дублюючі засоби, вони часто дублюють основні засоби обробки даних, що, звичайно, затрудняє вивчення системи.

Характер обробки інформаціїї в Access відбувається подібно до роботи з іншими пакетами сімейства Microsoft Office: практично всі команди виконуються за допомогою натискання відповідних кнопок. Специфікою СУБД MS Access є наявність порівняно великої кількості спеціальних вікон. Кожне вікно має власну, відмінну від інших, назву, яка знаходиться в лівому верхньому куті вікна. Назва вікна відповідає темі роботи, яка виконується з його допомогою. Крім назви та пояснювальних написів, вікно може мати: