Ресурси підприємства та їх структура
29

2.2. Забезпеченість основними виробничими фондами підприємства та рівень їх використання

 

 

 

 

Основні фонди являють собою частину виробничих фондів у вигляді сукупності засобів праці, які беруть участь у процесі виробництва протягом тривалого періоду, зберігаючи при цьому свою натуральну форму і властивості, а також переносячи свою вартість на вартість готового продукту частинами, у міру спрацювання.

Основні засоби у формі засобів виробництва функціонують як фактори процесу праці доти, поки зберігають свою споживну форму, в якій вони вступають в процес виробництва. Засоби праці утримує тривалий час у сфері виробництва їхня функція – за допомогою засобів праці протягом певного періоду виготовляється продукція.

Економічна сутність та матеріальний зміст основних фондів слугують тими основними характеристиками, що визначають їх роль у здійсненні відтворювальних процесів. Основні фонди визначають характер матеріально-технічної бази виробничої сфери на різних етапах її розвитку, зростання та удосконалення технічного оснащення і продуктивності праці виробничого персоналу. Засоби праці, що є найактивнішою часткою основних фондів, становлять матеріальну основу виробничої потужності підприємства. Елементи оборотних фондів створюють матеріальні умови для виконання технологічних процесів і роботи виробничого устаткування, зберігання та транспортування сировини і готових виробів.

Основні фонди підприємства поділяють на дві групи:

-                            основні виробничі фонди;

-                            основні фонди невиробничого призначення.

      До основних виробничих фондів належать фонди, які беруть участь у процесі виробництва. А основні фонди невиробничого призначення не беруть участі в процесі виробництва, але забезпечують нормальні умови його здійснення, задовольняючи побутові та культурно побутові потреби працівників.