Ресурси підприємства та їх структура
51

       робітники, що виконують нагляд за автоматами;

       робітники, які виконують роботу за допомогою машин і механізмів;

       робітники, що виконують ручну роботу;

       робітники, які виконують ручну роботу при машинах та механізмах.

2) Керівники – працівники, які займають керівні посади як в цілому підприємстві, так і в його структурних підрозділах (головний механік, начальник цеху, технік).

3) Спеціалісти – працівники, які виконують інженерно-технічні, економічні та інші роботи (бухгалтера, механіки, техніки).

4) Службовці – працівники, які здійснюються підготовку та оформлення документації, облік і контроль (працівники відділу збуту, касир, секретар).

В залежності від характеру виконуваних робіт персонал групується за:

- професіями (видом трудової діяльності людини, що володіє комплексом спеціальних знань і практичних навичок, придбаних в результаті спеціальної підготовки)

В межах професії працівники підприємства поділяються за спеціальностями:

- спеціальностями (це вузький різновид трудової діяльності в межах певної професії, вона передбачає володіння комплексом знань придбаних шляхом спеціальної підготовки і досвіду роботи);

- рівнем кваліфікації (ступінь професійної підготовки працівника, необхідний для виконання робіт певної складності). Рівень кваліфікації працівника оцінюється за розрядами:

Структура персоналу – це співвідношення між численністю працівників окремої категорії і загальною численністю працюючих. Визначають структуру персоналу за категоріями (робітники, керівники, службовці, спеціалісти), за віком (вікова структура), за професіями, стажем роботи.