Найважливіші принципи функціонування підприємства в ринкових умовах
11

Результатом виробничої діяльності підприємства є реалізація продукції (робот, послуг) покупцю, споживачу або виручка певної суми грошей. Різниця між грошовою виручкою та витратами виробництва складе прибуток підприємства.

 

2. Структура підприємства

 

Вивчення підприємства дозволяє виявляти основні структурні ознаки і враховувати їх у процесі створення і управління ним.

До найважливіших елементів, що мають визначену стійкість і впливають на структуру підприємства належать:

- поставлення вищих цілей, що обіцяють успіх, до якого прагне підприємство (фірма), а також виробничих цілей (предмет господарської діяльності фірми). Поле діяльності дає інформацію про те, які роботи необхідно конкретно виконати (у сфері виробництва продукції, у секторі платних послуг);

- визначення регіонального місця розміщення і правової форми підприємства (фірми) (мова йде про систему правових норм, що регулює правові відносини між фірмою і її оточенням, між підприємствами і діловими власниками);

- форма власності і характер зв'язків з іншими підприємствами;

- оснащення фірми виробничими факторами(професійний рівень персоналу, устаткування, капітал, інформація) та їх кількісне розмежування, що виражається в розмірах підприємства: найменше, мале,середнє, велике.

Зазначені структурні ознаки до деякої міри стабільні і характеризують фірму протягом тривалого проміжку часу. Однак у міру розвитку підприємства відбуваються зміни його структури. На етапі створення фірми відбувається перше з'єднання виробничих факторів у єдиний працездатний організм. У міру розвитку виробництва відбуваються різні зміни структури: можуть змінюватися мета, об'єкт господарської діяльності (наприклад, перехід з виробництва одного виду продукції на інші) тощо.