Види ПР-агентств та основні напрямки їхньої роботи
9

Під іміджем слід розуміти формування і підтримку стійкого позитивного враження, “образу” підприємства, яким його бачать громадськість і суспільство користувачів її продукції. Імідж підприємства - не застиглий образ, не моментальна фотографія. Він змінюється в часі, постійно удосконалюється. Фахівці ПР називають його “постійним конкурсом краси”.

Для нового суб’єкта підприємництва, нового підприємства (фірми), підготовлюваного вийти на ринки з новим товаром, ПР набувають вирішальної ролі в підготовці успіху, оскільки спочатку про нового суб’єкта і його продукцію суспільство нічого не знає, а, значить, в зовнішньому середовищі у нового підприємства немає певного авторитету.

ПР повинні подолати повну інформаційну невизначеність в зовнішньому середовищі як відносно підприємства, так і відносно його продукції, вселити суспільству довіру до них. Необхідно за допомогою ПР підтримувати позитивні емоції у осіб (юридичних і фізичних), що зробили першу покупку, підтримувати у них переконаність у вірності їх вибору, ініціювати їх виступити з позитивною оцінкою продукції, що в потрібному ключі вплине на поведінку читачів або слухачів, сприятиме позитивному психологічному сприйняттю всієї цільової аудиторії.

Дуже не просто визначити прямої економічний (комерційний, успіх від заходів Ін. Але сам факт, що такий ефект існує, безперечний. Практика бізнесу показує, що найбільших успіхів в економіці добиваються підприємства, що здійснюють значні вкладення в створення загального сприятливого середовища, розвиток іміджу і що роблять це професійно.

Могутнім засобом підвищення ефективності ПР є робота на рівні підсвідомості людей. Щоб добитися від певного зрізу суспільства розуміння і розташування, потрібно діяти прямим переконанням.

Підтвердженням цьому може служити наступний приклад. Розмовляючи з ким-небудь, Ви говорите красиві і розумні слова. Співбесідник теж на висоті. Не згадуючи розмови через пару днів, виявляєте, що майже нічого не пам’ятаєте. Залишилося лише відчуття про зустріч. Негативне або позитивне, воно складається з того, як був одягнений співбесідник, як посміхався, чи говорив на зрозумілій мові (не так важливо, що ми говоримо, а як ми говоримо!). але в потрібний момент Вашу підсвідомість виштовхне це відчуття назовні, і воно здобуде дію.